OD ZVEZDE DO ZVEZDE NA GRADU KOMENDA NAPOJ ZA DUŠO IN SRCE

V okviru že tradicionalnih poletnih večerov, katerih namen je popestriti utrip, so se na odru gradu Komenda v letošnjem ekstremno vročem poletju zvrstili različni glasbeni dogodki. Gostili smo mojstrico in mojstre svojega poklica. Nekateri so tudi izjemno priljubljeni, vendar to ni glavno merilo izbora nastopajočih, pomembno je, da to kar delajo, delajo dobro.

Prva je kot mu radi rečemo »Poletni večer«, čeprav še zadnjo soboto v mesecu maju ni poletje, otvorila izjemna slovenska pevka in mezzosporanistka Manca Izmajlova, ki izvaja operno in popularno glasbo. Največji uspeh je doživela z albumom “Slovanska duša«. S pesmimi mojih krajev, kot je poimenovala album slovenskih narodnih skladb, je predstavila le delček svojega bogatega repertoarja.

Za Manco je 16. junija prišel v goste s svojo nepogrešljivo kitaro, večni in zimzeleni Vlado Kreslin, slovenski kantavtor in folk rock glasbenik. Izdal je sedemnajst albumov z avtorsko glasbo in več pesniških zbirk. Številne njegove pesmi so ponarodele, nekatere so postale navdih za romane, celovečerne filme, nam pa je s svojo Pojezijo in občutki začaral misli.

Na predvečer državnega praznika so nas s slovensko pesmijo razvajali Prifarski muzikanti, s pesmimi naše mladosti, čeprav so bili pri nas že trikrat, so obiskovalci resnično uživali saj so prijetni tako za uho, kot oko. Veseli smo bili tudi obiska novinarke Rosvite Pesek, ki je skrita in neopazna med občinstvom uživala, tako kot mnogi drugi.

Poletne večere pa smo zaokrožili z izjemnim glasbenikom, pianistom, avtorjem, vokalistom in interpretom Raya Charlesa – Urošem Perićem. Ob toplem zadnjem avgustovskem petku nam je v soju lučk dušo razvajal ob igranju svetovne glasbene literature jazza, bluesa, soula, izvedel pa je tudi nekaj avtorskih skladb v duetu s članico vokalne skupine Perpetuum Jazzile Sandro Feketijo. Obisk je bil, kot je za takšnega interpreta pričakovati, izjemen.

Res je da je težko ugoditi vsem in vsakomur, smo pa izbirali med najboljšimi in za letos izbrali kar ste imeli priložnost slišati. Veseli smo, da nam je vreme streglo in smo vse večere lahko uživali v soju zvezd z zvezdami slovenske glasbene scene. Za naslednje leto pa obljubljamo, da bo zagotovo še kaj za slišati.

Lidija Praprotnik